Frontpol Fronty Kuchenne Meblowe Akrylowe

ABC oświetlenia w kuchni: jak stworzyć bezpieczną, ergonomiczną przestrzeń?

ABC oświetlenia w kuchni: jak stworzyć bezpieczną, ergonomiczną przestrzeń?
ABC oświetlenia w kuchni: jak stworzyć bezpieczną, ergonomiczną przestrzeń?
ABC oświetlenia w kuchni: jak stworzyć bezpieczną, ergonomiczną przestrzeń?

Pomieszczenie, w którym przygotowujemy i spożywamy posiłki, musi być do tego odpowiednio przystosowane. Ogromną rolę w komforcie gotowania i jedzenia odgrywa oświetlenie. W kuchni jest ono dość specyficzne. Nie wystarczy lampa sufitowa – tutaj potrzeba sprytnych, praktycznych rozwiązań i prawidłowego rozmieszczenia punktów świetlnych.

Wygoda i ergonomia to podstawa

Po pierwsze, w kuchni nie sprawdzi się wyłącznie jedna duża, wisząca lampa. Pomieszczenie należy podzielić na strefy, w których umieścimy punkty świetlne o konkretnych funkcjach. Konieczne będzie więc wykorzystanie kinkietów, lampek i niewielkich opraw. 

Funkcje oświetlenia, czyli strefy formalne

Oświetlenie w kuchni dzielimy na 3 kategorie:

  1. Oświetlenie centralne (ogólne),
  2. Zadaniowe,
  3. Dekoracyjne.

Pierwsze dwa rodzaje pozwalają nam na bezpieczne i łatwe poruszanie się po pomieszczeniu. Ich rolą jest umożliwienie np. wygodnego krojenia czy obierania. Odmienną funkcję pełni za to oświetlenie dekoracyjne, które po prostu wprowadza do wnętrza przyjemny nastrój. Mogą to być np. niewielkie światełka lub taśmy LED w okolicy sprzętu AGD.

Jak prawidłowo rozmieścić lampy?

Według zasad ergonomii, w kuchni musi znaleźć się jedna większa lampa umieszczona w centralnym punkcie pokoju albo kilka punktów świetlnych, np. wbudowanych w podwieszany sufit lub montowanych na listwie. Oświetlenie ogólne pozwala na wygodne poruszanie się po kuchni, umożliwia przygotowanie potraw i znalezienie poszczególnych składników, naczyń czy garnków.

Drugi rodzaj to oświetlenie zadaniowe, czyli znajdujące się w tej strefie, w której przygotowujemy posiłki. Takie dodatkowe punkty liniowe lub lampy LED powinny znaleźć się nad blatem, wyspą kuchenną i/lub stołem. Zapewniają nam wygodę  oraz bezpieczeństwo w trakcie pracy i jedzenia. W celu równomiernego oświetlenia blatu roboczego, lampki należy rozmieszczać co około 40-60 cm. Za to w przypadku wyspy lub stołu możemy postawić np. na lampy wiszące, albo LED-y montowane w podwieszanym suficie.

Chcesz optycznie powiększyć kuchnię? Wybierz odpowiednie fronty

Jeżeli chcemy powiększyć kuchnię za pomocą światła, warto wybrać fronty z połyskiem i głębią szkła, np. z serii Kristall, Polygloss lub Elite. Odbijające się od nich punkty świetlne zbudują wrażenie większej przestrzeni, co idealnie sprawdzi się w przypadku małych i wąskich wnętrz.

Sieć sprzedaży


Pomieszczenie, w którym przygotowujemy i spożywamy posiłki, musi być do tego odpowiednio przystosowane. Ogromną rolę w komforcie gotowania i jedzenia odgrywa oświetlenie. W kuchni jest ono dość specyficzne. Nie wystarczy lampa sufitowa – tutaj potrzeba sprytnych, praktycznych rozwiązań i prawidłowego rozmieszczenia punktów świetlnych.

Przejdź do góry strony