Mogłoby się wydawać, że trudności w czasie urządzania przysporzy nam wyłącznie mała i ciasna kuchnia. Niewielka przestrzeń wymaga dobrego planu i zdecydowanie ogranicza nasze możliwości aranżacyjne. Jednak większy metraż również może być niezłym wyzwaniem! Wymieniamy kilka najważniejszych błędów, których lepiej unikać przy urządzaniu dużej, przestronnej kuchni.
Nieprzestrzeganie zasady trójkąta roboczego
O ergonomicznym rozplanowaniu wyposażenia kuchennego napisano już wiele. Jednak w przypadku dużych wnętrz ma ono jeszcze większe znaczenie. Łatwo jest się zapomnieć, ustawiając poszczególne meble i sprzęty AGD zbyt daleko od siebie, np. montując zlew i kuchenkę na przeciwległych ścianach. Będzie to zarówno niewygodne, niepraktyczne, jak i niebezpieczne.
Zawsze trzeba podzielić kuchnię na strefy według zasady trójkąta roboczego. Jego wierzchołki tworzą: lodówka, kuchenka i zlewozmywak. Odległość pomiędzy lodówką a kuchenką nie powinna przekraczać 270 cm, za to między zlewem a kuchenką/lodówką – 210 cm. Taki rozkład wyposażenia przyspieszy i ułatwi przygotowywanie posiłków.
Zbyt wiele wolnej przestrzeni
Puste, rozległe przestrzenie nie prezentują się zbyt przytulnie i zachęcająco. Poza tym duży metraż w kuchni trzeba dobrze wykorzystać! Jedna z możliwości to wprowadzenie wyspy kuchennej, która będzie nie tylko atrakcyjna wizualnie, ale i niezwykle praktyczna. Może być dodatkowym miejscem do przechowywania i przygotowywania posiłków. Wystarczająco duża, będzie też pełnić funkcję stołu. Wyspa w kuchniach otwartych na salon staje się niekwestionowanym centrum życia rodzinnego.
Inna opcja to połączenie kuchni z jadalnią. W takim przypadku wystarczy wybór odpowiedniego stołu i ustawienie go we właściwym miejscu. Wówczas dobrze jest zamontować w kuchni dwie lampy sufitowe – jedną w centralnym punkcie pomieszczenia, a drugą nad samym stołem. Gdy miejsca jest naprawdę dużo, warto poszukać inspiracji, czyli zdjęć z aranżacjami dużych kuchni na portalach wnętrzarskich i w katalogach.
Miszmasz stylów i kolorów
Ten punkt dotyczy głównie pomieszczeń połączonych z pokojem dziennym. Style kuchni i salonu (lub jadalni) nie powinny się ze sobą „gryźć”. Kolejny błąd to sytuacja, w której większość mieszkania urządzamy nowocześnie, a kuchnię aranżujemy w duchu retro. Takie „trudne” połączenia sprawiają wrażenie chaotycznych, niekonsekwentnych i po prostu nieatrakcyjnych.
Dlatego warto zadbać o stworzenie spójnej całości. To właśnie harmonia w doborze mebli, odcieni i dodatków daje najlepszy, najbezpieczniejszy rezultat. Kuchnia i salon nie muszą być identyczne, jednak powinny mieć wyraźne punkty wspólne – zarówno w kwestii stylu, jak i linii kolorystycznej.